כונן SSD מה זה כונן SSD – טכנאי מחשבים בחיפה והקריות 2023

תיקון מחשבים  ניידים  נייחים  גיימינג  AIO

מה זה כונן SSD טכנאי מחשבים עד הבית עד העסק

מה זה SSD? מהם היתרונות של שימוש ב-SSD?

מדוע עלי לשדרג את הכונן הקשיח של המחשב שלי?

התקנת כונן SSD שידרוגים ותיקונים שונים התקשרו עכשיו אל מעבדת המחשבים המקצועית

מה זה כונן SSD המדריך הקל ב SCompuTech

כונן במצב מוצק (SSD) הוא דור חדש של התקני אחסון למחשבים. כונני ה- SSD מחליפים את הדיסקים הקשיחים המכניים המסורתיים. זאת בזכות השימוש בזיכרון מבוסס פלאש, המהיר משמעותית. טכנולוגיות האחסון הישנות יותר דהיינו הדיסק הקשיח, פועלות לאט יותר, מה שהופך את המחשב לאיטי יותר. כונני ה SSD מאיצים את המחשבים באופן משמעותי בגלל זמני גישה\קריאה הנמוכים שלהם ותפוקות המהירות שלהם. הנה כל מה שצריך לדעת על כונני- SSD.

מעבדת מחשבים בקריות מה זה כונן SSD
התקני אכסון- שרון מאירי- טכנאי מחשבים מנהל רשתות

 מה זה SSD ומה זה בעצם כונן SSD?

 לפני שנבין מה הוא בכלל כונן SSD, צריך להבין קודם מהו התקן איכסון.

כונן אחסון:

התקני אחסון הם חומרת המחשב המשמשת לזכור/לאחסן נתונים. ישנם סוגים רבים של התקני אחסון. לכל אחד יתרונות וחסרונות משלו. להלן שניים עיקריים:

1. כונני איכסון ראשיים:

הנקראים גם זיכרון רנדומלי (RAM). אלו שומרים את המידע אצלם לזמן מוגבל, ולאחר זמן מה או כיבוי המחשב, המידע שבהם, בעצם מתנדף.

2. כונן איכסון משני:

בעל קיבולת אחסון גדולה יותר ויכול לאחסן נתונים לצמיתות. ההתקן יכול להיות חיצוני ופנימי למחשב וכולל; דיסק DVD, כונן USB, דיסק קשיח ו- SSD.

 

התקנת כונן- SSD לעומת הכונן קשיח. מצד מהירות עבודה:

בהשוואה בין ה- SSD לעומת הדיסק קשיח, מהירות היא המקום בו אנו באמת מתחילים לראות את ההבדל. כונני SSD תמיד היו מהירים הרבה יותר. אך גם היו יקרים בהרבה.

עם התקדמות הטכנולוגיה של הדיסק הקשיח, מגבלות שני הגורמים, 1. ההתקן הקשיח 2. הממשק שבו משתמש, השתפרו. אך למרות זאת לעת עתה, הדיסק הקשיח הגיע לשיא יכולתו.

בניגוד לדיסק הקשיח, מהירות כונני ה- SSD הולכת ומשתפרת וגם הממשקים בהם משתמש כונן ה SSD הרבה יותר מהירים מהממשקים המוכרים לנו מכונני הדיסקים הקשיחים הרגילים. בנוסף גם עלות יצור כונני ה- SSD הולכת ופוחתת עם הזמן, וכונני ה SSD הופכים לזולים יותר.

 

טכנולוגיה זו, כיצד היא פועלת:

ראשית, כדי להבין את ההבדל, נסתכל על מהירות הדיסק הקשיח:

מהירויות הכונן הקשיח:

מכיוון שכוננים אלה משתמשים בפלטת דסקה מסתובבת, מהירות הכונן תלויה ברובה בסל"ד (מהירות סיבובים לדקה) שהכונן מסוגל לפעול בה. ככל שהסל"ד גבוה יותר, כך הכונן יכול לבצע משימות מהר יותר. 

בדיסקים קשיחים תקציביים רבים יש סל"ד של 5,400. המהווה את המהירות האיטית ביותר שכוננים קשיחים מודרניים מסוגלים לה. מוטב לרכוש כונן שיכול לפעול ב- 7,200 סל"ד. זה גם מה שרוב הדיסקים הקשיחים המודרניים ידורגו בו. אפשר להשיג כוננים בסל"ד גבוה יותר, עד 10,000 סל"ד  ואף יותר, אך אלה נדירים ויקרים יותר.
ככל שהסל"ד של הכונן הקשיח גבוה יותר, כך הביצועים מהירים יותר.

מהירויות כונן ה- SSD והדיסק הקשיח נמדדות ב- MB/s (מגה-בייט לשנייה). הן לקריאה (כמה מהר הכונן יכול לקרוא נתונים) הן לכתיבה (כמה מהר ניתן לכתוב נתונים לכונן). דיסק קשיח בממשק SATA III במהירות של 5,400 סל"ד יפעל במהירויות של בערך 100 מגבייט לשנייה. ואילו דיסק קשיח ב -7,200 סל"ד יפעל במהירויות של בערך 150 מגבייט לשניה.

מהירויות כונן ה- SSD

מכיוון שלכונן- SSD אין חלקים נעים, המהירויות שלו אינה תלויה בסיבובי סל"ד, אלא בטכנולוגיה ובחיבור הנתונים (הממשק) של הכונן. התקנת כונן SSD עם ממשק SATA III אמורה להשיג כ 550MB / s קריאות ו 520MB / s מהירויות כתיבה. אם כי חלקם יהיו מהירים אף יותר, ואף יגיעו למהירות של 600MB/ s. 

לכן, אפילו עם חיבור SATA III, המגביל את המהירות של כונני SSD, מרוויחים פי ארבעה מהמהירות של כוננים קשיחים מסורתיים.  לעומת זאת, אם משתמשים באחד החיבורים\ממשקים המותאמים יותר לטובת SSD, הפרש המהירות באמת נפתח למהירויות גבוהות בהרבה.

 המהירויות הממוצעות עבור מחשבי SSD בעלי ממשקי PCIe / M.2 נעים בין 1.2GB / s עד סביב 1.4GB/s.  אם יש לך את התקציב, ישנם אפילו כאלה שיכולים להגיע ל 2.2GB / s או ל-  3.4GB/S. כך שאם החלטת ללכת על SSD הנ"ל, המהירות היא בערך פי עשרה. כשמדובר במהירות ובביצועים ה- SSD הוא הזוכה בכתר.

סוגי כונני SSD:

 

SATA SSD 2.5 אינצ':

כונני SATA הם הדור הראשון של כונני SSD. הם יכולים להגיע למהירות קריאה של עד 600 מגה בייט לשנייה. בדרך כלל כונני SSD מהדור הראשון מהירים פי- 4 ו- 5 מכונן קשיח מסורתי. גרסת ה- SATA הנפוצה ביותר במחשבים ניידים היא SSD בגודל 2.5 אינץ". כונני SSD אלה מפעילים את המחשב הנייד תוך 15 שניות וטוענים משחקים גדולים תוך רגעים בלבד.

SSD SATAכונן SATA SSD

 SSD NVMe:

NVME הוא פרוטוקול המאפשר להגיע למהירויות גבוהות אף יותר מאשר ל- SATA SSD. פירוש הדבר ש- NVMe SSD יכול להגיע למהירות קריאה של 3200 מגה בייט לשנייה (המהירות עולה עם התפתחות הטנולוגיה). זה מהיר כמעט פי 5 מכונן SATA! האם אתם משתמשים הרבה בקבצי zip גדולים? אם כן, אנו ממליצים על מחשב נייד עם NVMe M.2.

הערה חשובה:

הממשק הפיזי או הצורה הפיזית של החיבור היא- M.2. ממשק זה יכול לפעול בשתי תצורות, גם על התצורה המהירה NVMe, אבל גם על ערוץ ה- SATA האיטי יותר. זאת למרות שממשק M.2 נחשב לחדיש יותר.

כונן SSD NVME M.2

סוגי מחברים:

SATA:

כונן SSD חיבור SATAכאבלים SATA ללוח האם ולכונן

המחבר הנפוץ ביותר וכרגע המשתלם ביותר (אך לא לאורך זמן) הוא SSD בגודל 2.5 אינץ'. הכונן עצמו סגור במעטפת קלת משקל ומחייב מחברי SATA לצורך העברת נתונים והספק חשמלי. 

בדרך כלל אתה יכול למצוא כוננים אלה במחשבים שולחנים, מחשבים אישיים בעלי צורה קטנה ומחשבים ניידים. זאת כאשר הם משמשים לרוב ככונני אתחול. זהו גם המחבר שמאפשר את המהירות האיטית ביותר מבין שאר התצורות. זאת מכיוון שהוא תוכנן בעיקר לכונני דיסק קשיח.

 מחבר M.2:

מחבר M.2 ללוח האם

מחבר M.2 מאפשר שכונן ה- SSD יוכל להגיע למהירויות קריאה וכתיבה גבוהות יותר. המשמעות היא שניתן להשתמש ב- NVMe SSD (במחבר M.2) בצורה אופטימלית ולהגיע למהירויות של מעל 7000 מגה בייט לשנייה ויותר. כשללוח אם (במחשב נייח בלבד) אין מחבר M.2, מחברים כונן NVMe SSD באמצעות כרטיס PCIe שיש לו מחבר M.2. 

במחשבים ניידים אין אפשרות לחבר כרטיס PCIe. במחשבים ניידים ניתן למצוא את מחבר M.2 אשר פועל הן בערוץ של SATA והן בערוץ של NVMe. אי לכך המהירות בהתאמה. כלומר, אם ללוח האם יש M.2 ישיר, יש לבדוק אם "SATA M.2" או "NVMe M.2".

מחבר\מתאם PCIe:

כונן SSD כרטיס PCIe

כרטיס PCIe

במחשב נייח ישנה תושבת הנקראת PCIe ניתן לחבר אליה כרטיסי הרחבה כגון כרטיסי מסך ועוד. התושבת נמצאת בלוח האם. באמצעות תושבת PCIe ניתן לחבר גם כרטיס מתאם ל-  SSD M.2 NVME. בתצורה זו ה SSD מצויד ברוחב הפס המרבי ויכול לקבל את המהירות המקסימלית של- NVMe SSD. תבחינו בהבדל במהירות, רק כאשר תעבדו עם קבצים גדולים של 50GB ומעלה. הפעלת ווינדוס ומשחקים מהירה בדיוק כמו עם SSD מסורתי.

למה כדאי לי לקנות SSD?

יש הרבה סיבות מדוע כדאי לשקול לקנות SSD. ראשית, SSD מהיר יותר באופן משמעותי מ- HDD רגיל. למעשה, דגמים מסוימים מסוגלים לקריאה של עד 7000MB לשנייה!. זה גורם למחשב שלך לאתחל, לטעון תוכניות ולבצע משימות אחרות הרבה יותר מהר מאשר עם דיסק קשיח רגיל. שנית, כונני SSD קטנים, קלים ועמידים יותר מכונני HDD רגילים. הם גם צורכים פחות חשמל, כך שהם לא צריכים מאווררים או פתחי אוורור. שלישית, כונני SSD יהפכו להיות זולים יותר מכונני דיסקים רגילים מכיוון שהם מיוצרים באמצעות חומרים באיכות נמוכה יותר. לבסוף, כונני SSD מאובטחים יותר מכונני דיסקים קשיחים רגילים. מכיוון שהם אינם מכילים חלקים נעים, הם אינם רגישים לכשל מכני.

אם כך ניתן לסכם כי:


כונני הדיסקים הקשיחים הולכים ונעשים פחות רלוונטיים, זאת מפאת היותם מכניים ומוגבלים בביצועים. אט אט הם יעלמו ממערכות המחשוב העתידיות. כונני ה- SSD בתצורה הפשוטה ביותר שלהם, כאשר הם מותקנים בממשק המיועד לדיסקים מכניים (SATA), מגיעים למהירות גבוהה בהרבה מקודמיהם המכניים. כונני- SSD המותקנים בממשקים פיזיים ייעודיים להם (M.2 ,NVME), מגיעים למהירויות גבוהות בעשרות מונים מקודמיהם.

רוצים להתקין כונן SSD בחיפה והקריות לחצו כאן להשארת פרטים

סוגים שונים של SSD

ישנם סוגים שונים של כונני SSD בשוק. הם שונים לא רק במחיר ובביצועים, אלא הם גם משתמשים בחיבורים שונים

כונני SSD מתחלקים לארבעה סוגים עיקריים:

  • SATA
  • mSATA
  • NGFF M.2
  • NVMe PCIe M.2

לכוננים הנ"ל יש חיבורים שונים ומפרטים שונים. חלקם מהירים יותר וחלקם במחירים סבירים יותר.

חיבורי SATA

SSD SATA

כוננים אלו משתמשים בחיבור פיזי של SATA (בעזרת כאבל נתונים וכאבל חשמל). גם כוננים קשיחים רגילים משתמשים בחיבורים אלו. לכן קל יותר להחליף או להתקין אותם במחשבים ישנים יותר. זאת כיוון שחיבורים אלו קיימים די הרבה זמן.

(Serial Advanced Technology Attachment) SATA. הוצג לראשונה בשנת 2000 כגרסה 1.0  (SATA I) והייתה לו מהירות העברה של עד 1.5 ג'יגה ביטים לשנייה. תקן SATA עודכן ל-2.0 בשנת 2004 (SATA II) ותמך במהירות של עד 3.0 ג'יגה ביטים לשנייה.

מחשבים ניידים ומחשבים נייחים מודרניים כוללים חיבורי SATA 3.0 (SATA III). התומך במהירות העברה של עד 6 ג'יגה ביטים לשנייה (750 מגה בתים לשנייה).

הם כאמור משמשים לחיבור דיסקים קשיחים כונני-DVD ו-SSD.

כונני ה-SSD בחיבור זה בדרך כלל יעבדו בממוצע במהירות של 450 ל 550 מגה בתים לשנייה.

חשוב לציין שזו מהירות גבוהה בהרבה יותר מדיסקים קשיחים. העובדים במהירות שבין 70 ל 200 מגה בתים לשנייה.

יש להם את אותה צורה כמו כונני דיסקים קשיחים בגודל 2.5 אינץ' והם יתאימו בקלות לרוב המחשבים.

חיבורי –  mSATA או Mini-SATA SSD:

SSD m.SATA

המיני SATA או mSTAT זהים בביצועים שלהם ל SATA3 אך יש להם חיבור שונה וקטן יותר פיזית. מחבר mSATA הוכרז בספטמבר 2009.

הוא נועד להקל על התקנה של כונני SSD במכשירים בעלי גורם צורה קטן. אלה כוללים נט בוקים, אולטרה-בוקים והתקנים אחרים שאינם יכולים להכיל SATA SSD סטנדרטי. כונני mSATA SSD קטנים יותר מכונני SATA SSD ויתאימו לגדג'טים מחשוב קטנים יותר.

המהירות שלהם זהה להתקני SATA SSD. הם גם מעט יקרים יותר מכונני SATA3. בהתייחס לכך יש לציין כי ממשק זה כבר נחשב למיושן. המחשבים כיום (הן נייחים והן ניידים) מגיעים עם חיבור M.2 העדכני.

חיבורי NGFF M.2 SSD:

כונני NGFF SSD בדרך כינו אותם NGFF M.2 SSD. למרות ש M.2 זה שם החיבור הפיזי בלבד. NGFF הוא "Next Generation Form Factor" נועד להחליף את mSATA. זהו שיפור של תקן ה- mSATA. כוננן זה משתמש בחיבור חדש שמוכר בשם -M.2 שבנוסף גם תומך במגוון התקנים.

M.2 אינו תומך בהתקני mSATA.

בשעה שחיבורי mSATA תומכים רק בגרסאות שונות של SATA (לרבות SATA 1.0 עד SATA 3.0), מחבר M.2 מאפשר שימוש בהתקני SATA 3.0, USB 3.0 ו-PCIe 3.0. אך רק בתנאי שלוח האם תומך באותו תקן.

ל- NGFF M.2 SSD אותו מפרט נתונים כמו ל mSATA ו SATA3 אך הוא משתמש בחיבור שונה. יש להם ביצועי קריאה כתיבה דומים אשר יספקו ביצועים זהים לביצועי כונני mSATA ו-SATA.

הם אידיאליים למשתמשים שאינם מעוניינים להחליף דיסקים קשיחים קיימים במחשבים הניידים שלהם. אך עדיין רוצים את שיפור הביצועים של ה-SSD. זאת מכיוון ש-NGFF M.2 משתמש במחבר אחר. לכן אתה יכול לשמור על הכונן הנוכחי שלך ועדיין להתקין כונן SSD נוסף.

אם חשבת על המחיר של כונן SSD מסוג NGFF M.2 אז הוא מעט גבוה יותר מכונני SATA SSD רגילים. אך המחיר דומה ל-SSD מסוג mSATA. מכשירים מודרניים כולל מחשבים שולחנים, מחשבים ניידים, סופר אולטרה ומחשבים ניידים כוללים חריצי M.2. כל חריצי M.2 תומכים בכונני SSD מסוג NGFF M.2.

NVMe PCIe SSDs:

 

כונני מסוג NVMe PCIe SSD -קיצור של  'nonvolatile memory express' הנקראים בפשטות כונני NVMe SSD , מהירים יותר מכל כונני ה-SSD שהוזכרו קודם לכן. הם גם משתמשים בחיבור M.2 בדיוק כמו כונני SSD מסוג NGFF M.2 . זה הוא מחבר שעשוי לתמוך הן בכונני SSD מסוג NGFF והן בכונני NVMe, זאת בהתאם לתצורת לוח האם. חריצי M.2 בלוחות אם ישנים יותר תומכים רק בכונני SSD מסוג NGFF, בעוד שלוחות האם החדישים ביותר מגיעים עם חריצי M.2 שיכולים לעבוד עם כונני NVMe SSD.

כונני NVMe PCIe SSD הם בעלי מהירויות קריאה וכתיבה של עד 7000 ו-7500 מגה-בתים לשנייה בממוצע (המהירות עולה עם הזמן), מהירים הרבה יותר מסוגים אחרים של כונני SDD שהוזכרו קודם לכן.

NVME מאפשר למשחקים לאתחל הרבה יותר מהר (עד פי 2-3). המשחקים שלך ייטענו מהר יותר ב- NVME ולא יבזבזו זמן במעבר מהתפריט למשחק עצמו. אם אתה גיימר שמשחק באינטרנט, ייתכן שתבחין שהמשחק שלך נטען הרבה יותר מהר משחקנים אחרים וגם פחות מגמגם.

אם אתה משתמש בכונן SSD מהיר, לא תצטרך לחכות דרך מסכי הטעינה המשעממים האלה במשחקים לשחקן יחיד. 

אתה תרוויח גם אם אתה מפעיל יישומים עתירי תהליכי עיבוד של CPU או הכוללים פעולות קלט/פלט גבוהות בדיסק. משימות אלה יכולות לכלול עריכת וידאו ועיבוד תמונה ברזולוציות 4K ומעלה.

משתמשים שקונים NVMe SSD לשימוש בו כמחיצת מערכת ההפעלה חייבים להבטיח שה-BIOS של לוחות האם שלהם יוכל לבצע אתחול מכונן NVMe. ייתכן שלוחות אם ישנים יותר לא יוכלו לבצע אתחול מכונן NVMe למרות שיש חיבור M.2.

האורך המתאים של כרטיסי ה SSD:

היבט חשוב נוסף שיש לקחת בחשבון בעת בחירת- SSD NGFF או NVMe PCIe הוא האורך הנתמך על ידי לוח האם של המכשיר. כונני SSD מסוג M.2 ו-NVMe הם ברוחב 22 מ"מ אך באורכים משתנים. אלה עשויים להיות באורך 30, 42, 60, 80 או 110 מ"מ, תלוי ביצרן. לוחות אם מסוימים, במיוחד אלה של נט בוקים ותבלטים, עשויים לתמוך בכונני SSD בגודל 30 או 42 מ"מ, בעוד שלוחות אם שולחניים יכולים להכיל כונני M.2 בגודל 110 מ"מ (כרגע עדין אינו נפוץ). לוח האם יכלול את ברגיי החיזוק עבור כונני ה- SSD יחד עם סימונים המתארים את הגדלים הנתמכים. כונני SSD מסוג mSATA זמינים בעיקר באורך 60 מ"מ.

לכונני SSD בחיבור M.2 יש שם קוד המתאר את הדגם ואת האורך של כרטיס ה- SSD. שתי הספרות הראשונות מציינות את הרוחב במילימטרים. שתיים או שלוש הספרות האחרונות בכל מספר מגדירות את אורך המודול. לדוגמה במקרה של 2242 SSD המספר- '22'  מגדיר כי SSD הוא 22 מ"מ רוחב והמספר '42' מגדיר שהוא 42 מ"מ אורך. באופן דומה, עם '2280', '22' שוב מגדיר את הרוחב ו '80' מגדיר את האורך. כונני SSD M.2 מצוידים לעיתים גם בקוד בן חמש ספרות, זה די נדיר, אך 22110 הוא יחיד במינו – זמין בשני הפרוטוקולים NVME ו-NGFF. מ-'22110' הרוחב המגדיר '22' פירושו שרוחב ה-SSD הוא 22 מ"מ, ו- '110' פירושו אורך 110 מ"מ. באופן מפתיע, כל חריצי M.2 של לוחות האם הם ברוחב 22 מ"מ, לא משנה איזה סוג של M.2 זה.

אם אנחנו מדברים על SSDs אז הגודל '2280' הוא הנפוץ ביותר כיום וידוע בשימוש ברוב המחשבים.

מאת:

שרון מאירי

1 מחשבה על “כונן SSD מה זה כונן SSD – טכנאי מחשבים בחיפה והקריות 2023”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *